Tuesday, May 4, 2010

Invitaţie la film – “Exilul”


Dragilor, lunea viitoare, în data de 10 mai 2010, de la ora 20.00 vom proiecta în Sala Nicolae Ivan a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca filmul “Exilul” în regia lui Andrei Zviaghintev (“Întoarcerea”).
 Intrarea este liberă şi sperăm ca Părintele Ioan Bizău să ne onoreze cu prezenţa şi explicaţiile sale. Am dori ca după film să fiţi mai îndrăsneţi şi să începem o discuţie pe marginea peliculei, să nu avem impresia unui cinema ce se goleşte îndată după terminarea filmului.
Nicodim a pregătit pentru voi o introducere a acestui film, introducere pe care o veţi găsi în cele ce urmează. Vă aşteptăm! Ne-am bucurat să vedem feţe noi în sală, inclusiv de la alte facultăţi… Aşadar, prezentarea...
Exilul / The Banishment/ Izgnanie (Rusia, 2007).
 Film-parabolă, tragedie. Schema dramaturgică din “Întoarcerea” este continuată în aceeaşi cheie estetică. Întoarcerea acasă a soţului, după o îndelungată absenţă, dezvăluie profunda criză de comunicare şi încredere survenită între soţi, soldată tragic cu silirea soţiei la un avort. Parabolă mistică cu trimiteri veterotestamentare şi hristice. Filmul suportă o paletă mult mai largă de interpretări şi nuanţe, pentru doritori vizitaţi: “http://elena-dulgheru.blogspot.com/2008/07/exilul-sau-tragediile-sfintei-familii.html.” al  doamnei Elena Dulgheru, critic de film.

No comments: